Neurofeedback (NFB) is een techniek om het brein te leren het lichaam beter aan te sturen. Al onze gedachten, onze emoties en ons gedrag worden beïnvloed door hersengolven. De bekendheid van NFB in Nederland is relatief klein, maar zeer in opkomst. In de Verenigde Staten en Canada is het een veelgebruikte en bekende trainingsvorm, waar veel wetenschappelijk onderzoek naar is en wordt gedaan.

Door het kijken naar een DVD film kunt u uw hersenen trainen om een gezond hersengolfpatroon aan te maken. Voor kinderen is NFB zeer geschikt. Het werkt relatief snel en bovendien sluiten het kijken naar een film aan bij de interesses van veel kinderen.

NFB valt NIET onder de alternatieve geneeskunde. Ca. dertig jaar geleden zijn de mogelijkheden van NFB ontdekt door prof. Sterman en prof. Lubar (VS). Sindsdien is er veel onderzoek gedaan. De uitkomsten blijken veelbelovend.
In Nederland wordt onderzoek gedaan naar Neurofeedback, ADHD, het Brein, etc. aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Links over Neurofeedback:
Wat is Neurofeedback? Radboud Universiteit Nijmegen
Bewijs dat Neurofeedback helpt bij ADHD
Publicatie over ADHD Radboud Universiteit Nijmegen

Wat is Endocrinologie?
Endocrinologie is een medisch specialisme en biologische wetenschap, die zich bezig houdt met het endocrien systeem. Dat zijn de klieren die afscheidingen IN het lichaam hebben, zoals de schildklier, hypofyse, alvleesklier en bijnieren. Het exocriende systeem (speekselklieren, zweetklieren) valt hier niet onder.

Informatie over endocrinologie
Publicaties over de invloed van voeding

Wat is Epigenetica?
Epigenetica en ziektepreventie Epigenetica bestudeert de invloed van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de gen functie, die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern. Het menselijk genoom = genenbestand heeft 20.000 – 25.000 genen. Er is een Genotype en een Fenotype. Met Genotype wordt bedoeld de erfelijke aanleg. Dat ligt vast en verandert nooit meer. Fenotype = Genotype + invloed van buiten af. Een voorbeeld is de huidskleur bij mensen. Deze wordt deels door het genotype bepaald, maar ook beïnvloed door de zon (het milieu). Het Genotype, de erfelijke aanleg, is niet te veranderen. Maar je kunt het proces wel bijsturen. Als je weet wat je Genotype (je DNA) is, kun je, door je levensstijl aan te passen, voorkomen dat je ziek wordt.